Udvikling af en bæredygtig ressourceeffektiv kvægproduktion

Udvikling af en bæredygtig ressourceeffektiv kvægproduktion
/TD>
Projektansvarlig

Formål:
Projektets overordnede formål er at udvikle metoder, som kan forbedre kvægets udnyttelse af næringsstoffer, herunder kvælstof og fosfor, og reducere malkekøernes udskillelse af metan. Projektet udvikler en hurtigmetode, der kan analysere grovfoderet direkte på ejendommen, og dermed giver basis for en langt mere præcis næringsstofstyring i fodringen. Desuden udvikler vi en model, der optimerer køernes daglige forsyning med næringsstoffer på basis af besætningens dagligt målte foderdata, leverede mælkemængder, mælkesammensætning og besætningssammensætning. Vi udvikler også nye fodringsstrategier til besætninger, der malker med automatiske malkesystemer (AMS) for at udnytte køernes højere ydelsespotentiale ved malkning med AMS og dermed forbedre køernes næringsstofudnyttelse. En væsentlig kilde til nedsat udnyttelse af næringsstoffer hos malkekøer er sygdom og ubalancer i perioden lige efter kælvning. Vi udvikler derfor et indeks til overvågning af nykælvere, så der hurtigt kan gribes ind, når en ko ikke er på toppen. Endelig udvikler og tester projektet nye metoder til fodring med nye fedtkilder, som både forbedrer mælkens fedtsyresammensætning og gør det billigere at fodre med større mængder fedt for at reducere køernes udskillelse af metan.

Besætning Lauenborg

Besætning Skovgaard

Ny teknologi tager tid

Mælkeproducent Niels Kragelund har udstyr til fodermanagement i form af ”TMR-tracker Lite” *)

Den gode kan blive bedre

Niels Kragelund er værtsbesætning i forsøget med fokus på fodringens betydning for malkekøers motivation for at besøge malkerobotten.

Resultater fra besætningsforsøget - Skovgaard

De endelige og opdaterede resultater på Fodring og AMS.

Forsøgsplan - Lauenborg

Uddrag af forsøgsplan for besætning hos Niels Kragelund, Lauenborgvej, Rødding.

Resultater - Lauenborg

Nedenfor ses resultaterne for besætning Lauenborg. Klik på graferne nedenfor og få dem vist i stor størrelse. Graferne er sidst opdateret den 28/10 2011.

Resultater - Skovgaard

Nedenfor ses resultaterne for besætning Skovgaard. Klik på graferne nedenfor og få dem vist i stor størrelse. Graferne er sidst opdateret den 28/10 2011.

Forsøgsplan - Skovgaard

Uddrag af forsøgsplan for besætning hos Hans Skovgaard, Horsbjergvej, Them.

Resultater fra besætningsforsøget - Lauenborg

De endelige og opdaterede resultater på Fodring og AMS.

Baggrund og formål for projekt Fodring og AMS

Nye fodringsstrategier i AMS-besætninger undersøges

Det er billigere at give tilskudsfoder i grundfoderet end i robotten. Men påvirker det ydelsen at nedsætte tildelingen i robotten? Det skal et nyt besætningsforsøg vise.

Kraftfodertildeling i AMS: Forsøgserfaringer implementeres forskelligt

Selve forsøgsperioden med reduceret kraftfodertildeling i malkerobotten på bedrifterne Lauenborg og Skovgaard er nu afsluttet.

Anlæg til udfodring af råvarer i AMS’en

Pelleteret kraftfoder er som regel dyrere end indkøb af tilsvarende mængder energi og næringsstoffer i form af råvarer. Kan pelleteret kraftfoder, udfodret i malkerobotten, erstattes eller fortyndes med en blanding af råvarer?

Råvarer i robotten

Anvendelse af en råvareblanding i robotten åbner mulighed for at spare penge til pilleteret kraftfoder. Anlægget til udfodring kan dog påvirke ensartetheden af råvareblandingen, hvilket kan få betydning for koens protein og energiforsyning.

Råvarer i malkerobotten kan sænke foderomkostningen i store besætninger

En blanding af råvarer kan være et alternativ til færdigblandet pelleteret kraftfoder i malkerobotten, forudsat uændret ydelse og en fornuftig økonomi i opstilling af det nødvendige anlæg.

Reduceret kraftfoder i AMS

Foderet 4 og 57 - Bilag til Kvæg Kongres 2012

Mindre kraftfoder i robotten er muligt

Hvis kraftfodertildelingen i malkerobotten er højere end 4,5 kg/ko/dag bør man overveje at flytte kraftfoder ud på foderbordet for at sikre et bedre vommiljø.

Brug af FPF og TCI til overvågning af nykælvere

Bilag fra Temadag om aktuelle fodringsspørgsmål 2011 i Herning Kongrescenter

Brug af FPF og TCI til overvågning af nykælvere

PowerPoint præsentation Temadag om aktuelle fodringsspørgsmål 2011 i Herning Kongrescenter

Reduceret kraftfoder i AMS

Endelig opgørelse af besætningsforsøg viser god virkning på vommiljø og mælkens fedt-indhold af at flytte separat tildelte kraftfoder fra malkerobotten ud på foderbordet.

Mælkedata overvåger vægttab hos malkekøer

Ny KvægForskning, nr. 6 - 2011

Udvikling af monitorer for fordøjelses- og stofskiftelidelser 2

Transition Cow Index - TCI

Flydende fedt til malkekøer

Dias fra Fodringsdagen 2012 - v/Konsulent Henrik Martinussen, VFL Kvæg